Meslek Yüksekokulumuzun Madencilik Ve Maden Çıkarma Bölümü Öğrencileri Eskişehir’deki Kırka Bor Ve Adularya Kömür Madenlerine Teknik Gezi Yaptı

Meslek Yüksekokulumuzun Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü öğrencileri Yrd. Doç. Dr. Bülent HANER’in koordinatörlüğünde, Zonguldak’tan 26.04.2017’de hareket ederek önce Seyitgazi-Kırka Eti Bor Açık İşletmesi’ne gittiler. İşletmede öğrencimiz Maden Teknikeri Veli EKE tarafından karşılanarak, Maden Mühendisi Hüseyin ŞENER’le birlikte verilen brifingi takiben, açık işletme sahası gezildi. Açık İşletmede delik delme ve patlatma işlemi izlettirildi. İşletmece verilen öğle yemeğini takiben, çıkan tinkal cevherinin işlendiği Penta 4 tesisi yine eski öğrencimiz Maden Teknikeri İrfan KOCAMAN’ın katılımıyla gezildi. Maden Mühendisi Murat ÖZER, ham üründen mamul ürüne dönüş aşamalarını büyük ekranda ve tesisi gezdirerek gösterdi. Daha sonra susuz boraks tesisine geçilerek belli aşamalardan geçerek sıvılaştırılan ve cama benzer amorf kütlelere dönüştürülen susuz boraks ürünü gösterildi. Gezimiz sonunda Kırka Bor İşletme Müdür Yardımcısı Cem BENLİ ve Veli EKE, borun farklı cevherlerinden (uleksit, tünelit, kolemanit gibi) karakteristik numuneler ve yeni açılan deterjan fabrikasından 2 torba numune verdi. Toplu resimler çekildi. İşletmeden vedalaşarak yola çıkıldı. Seyitgazi’de Battal Gazi’nin Türbesi gezildi. Eskişehir’de DSİ’nin Misafirhanesinde kalındı. Burada Odun Pazarı’ndaki lületaşı üreticilerinin ürünleri ve yarı kıymetli taş atölye ve satış yerleri görüldü.

28.04.2017 Cuma günü, sabah kahvaltısından sonra, Mihalıççık’a geçildi. Yolda Kavak Krom Tesislerine uğranılarak krom numuneleri alındı. Adularya Kömür İşletmelerine varıldığında bizi, Başmühendis Hasan GÜLER karşıladı. İşletmeyi tanıtıcı brifingi takiben öğle yemeği verildi. Daha sonra Türkiye’nin en büyük kömür yıkama tesisine geçildi. Burada bizi karşılayan Lavuar Sorumlusu Maden Mühendisi Cüneyt KILINÇASLAN ve Mehmet ÇİFTÇİ, ocaktan çıkan linyit kömürünün içindeki yantaşların ve arakesmelerin temizlenme aşamalarını açıklayarak gösterdi. İşletme girişine tekrar gidilerek, yeraltı galeri açma, kömür kesici-yükleyicilerinin, yürüyen tahkimatın ve diğer ekipmanların bulunduğu açık ve kapalı ambarlar, tamir atölyeleri, TH profil düzeltme presleri gösterildi; çelik burgu numuneleri alındı. Gezimiz tamamlanınca vedalaşarak, Zonguldak’a hareket edildi. Yol üstünde Çayırhan Termik Santralı görüldü; Beypazarı’na uğranılarak Zonguldak’a geçildi.